fbpx
Sitzplätze wählen

Alle Veranstaltungen Event category Sängerhalle Untertürkheim

Ženidba – Stuttgart

29.04.2023 21:00

Sängerhalle Untertürkheim

Lindenschulstraße 29, 70327 Stuttgart

Boommedia

Ženidba – Stuttgart

Veranstaltung ist abgelaufen

Subota, 29.04.2023.  21h
Sängerhalle Untertürkheim
Lindenschulstraße 29
70327 Stuttgart

Info tel.: 01525 343 78 23

 

U svom komadu “Ženidba”, Gogolj je želeo da u prvi plan stavi i ismeje društvene anomalije svog vremena – licemerje, želju za statusom po svaku cenu, robovanje normama građanskog društva… Ženidba o kojoj on govori nije ženidba iz ljubavi. To je društvena obaveza, statusni simbol, ispunjavanje forme za kojom njegovi likovi čeznu, i upravo to je ono što ih čini komičnim. Iako je prošlo skoro dvesta godina otkako je komad napisan, sve te anomalije su i dalje aktuelne i itekako prisutne u svakom, pa i našem društvu, i o njima je uvek potrebno govoriti kroz pozorište.

Ženidbu režira Milan Karadžić, koji ujedno potpisuje i scenografiju, kostimograf je Dragica Laušević.

Uloge tumače: Milica Burazer (Agafja Tihonovna), Jasmina Stojiljković (Arina Pantelmojovna),
Anika Grujić (Fjokla Ivanovna), Milan Vasić (Potkoljosin), Igor Damnjanović (Kočkarjov),
Milorad Kapor (Kajgana), Nebojša Đorđević (Anučkin), Bojan Stojčetović (Ževakin),
Branko Babović (Stepan), Tamara Tomanović (Dunjaška) i Branko Babović (Aleksej Starikov).

Ono što me je, pored toga, podstaklo da se opredelim baš za ovaj komad je njegov psihološki sloj, odnosno maestralno iznijansirani Gogoljevi likovi, koji nisu crno-beli, već vrlo životni, istovremeno podložni i osudi i sažaljenju, koji zbog svoje bezvoljnosti, teskobe i lenjosti duha, straha da izađu iz sigurne čaure, nisu u stanju da naprave bilo kakav pomak u svojim životima. Da bismo danas razumeli te likove, sve što je potrebno da uradimo je da se pogledamo u ogledalo. Treći razlog zašto će uprai nastavljena moja saradnja za Narodnim pozorištem iz Prištine/Gračanice, i saradnja tog pozorišta sa SNP-om, je izvrsna glumačka podela sa kojom je uvek zadovoljstvo raditi, a koja će na najbolji mogući način izneti ovu univerzalnu priču.

M-TICKET (Mobilna ulaznica):

Vaše PDF ulaznice prilagođene za mobilni telefon će biti poslate na email. Takođe, Vaše PDF mobilne ulaznice možete preuzeti na sajtu, odmah nakon naručivanja, na poslednjoj stranici kupovine. Pažljivo čuvajte ulaznice u svom telefonu i proverite bateriju na svom telefonu pre dolaska na događaj.

WordPress Cookie Plugin von Real Cookie Banner